NÅR TIL OG MED JULENISSEN KRENKER DEG

Fytti. Jeg leste akkurat en sak på NRK, angående en mor som mente at julenissens uttrykk “er det noen snille barn her” bidro til skam blant barn. DET BIDRAR TIL SKAM. jess. du leste riktig. Skam, ja.

2018 har vært et godt år for å bli krenka, gitt.  Det har vært krenk i øst og krenk i vest, krenk meg her og krenk meg der, krenk krenk krenk krenk krenk. Og verden er drittlei, verden har fått nok. Stopp, jeg vil av. JEG VIL AV!!!

Jeg lærte at nissen favoriserte snille barn, og trur du ikke jeg utagerte med rosa hår og billig kjeledress a?? Oppdragelse gone wrong. 

Småbarnsmoren sier: “Nissen må veiledes til å si noe litt klokere som: «er det noen spente barn her?». Vi kan ikke stemple barn som snille eller slemme. De er gode nok som de er.”

Og jada, barn er gode nok som de er. Helt enig der. Men du vil ikke at kidden din skal oppføre deg som en drittunge hele jula, vil du vel? For jadda, selv om unger alltid og for evig vil være gode nok som de er, så tør jeg påstå at NESTEN samtlige av dem, en eller annen gang iløpet av småbarnslivet, oppfører seg som en drittunge. Og det at nissen liksom ikke kommer med gaver til slemme barn, det er vel kanskje ikke den aller mest grusomme krenkelsen i verden, er det det? Vi kommer jo til å bli så morbid ultrapedagogiske til slutt at alle barna bare kommer til å sitte i et rom med riktig stimuli og riktige leker og riktig oppmuntring og riktig mat og riktig ditt og riktig datt og puter under armene og påbud om rustning hver gang de skal ut av døra.

Jeg er veldig hæppi for at vi forsker på barneoppdragelse og gjør alt vi kan for å la barn vokse og gro til å bli sin beste versjon av seg selv, men jeg mener at veien dit IKKE er gjennom å påstå at verden bare er full av regnbuer og enhjørninger og at man får belønning for sin oppførsel uansett hvordan den oppførselen er.  Jeg tror faktisk at det er ganske dumt. Nissen håper at barna han besøker er snille, og barna håper at nissen er snill med dem. Skal vi omformulere den gyldne regel også kanskje, når vi først er i gang? “Du kan være mot andre slik du vil at andre skal være mot deg, hvis du vil da selvfølgelig vennen min, du kan selvfølgelig oppføre deg akkurat som du vil og alltid forvente gull, grønne skoger, klemmer og respekt tilbake”.  Det du gjør da, er å gi barnet ditt et veldig naivt og egoistisk syn på verden. Og er ikke det litt dumt da?

Da jeg var liten hørte jeg alltid nissen spørre etter snille barn i jula. Og det fikk meg til å tenke at jeg ville være snill. Jeg analyserte ikke spørsmålet noe mer enn at jeg tolket det som at det er viktig å være snill. Men det er kanskje ikke lov å påstå det lenger, at det er bedre å være snill, enn å være slem? 

Det har nå blitt folk av de fleste av oss som har vokst opp med at nissen synes at det er hyggeligere med snille enn slemme barn også. Så kanskje vi bare skal roe egget BITTELITT, og bruke kreftene på de LITT viktigere tinga.

Takk for meeeeeeg. Sinnablogg ass.  Vi blogges!

Følg meg gjerne videre på Facebook HER og Instagram HER

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg